sâmbătă, 16 august 2014

Mâţă şi coif vrăjitoresc

1. Coif de vrăjitoare 


2. Mâţă
Materiale necesare:
-farfurii carton de culoare negru;
-coifuri de petrecere vopsite cu negru;
-fundiţe;
-vopsea (roşu pentru sânge şi verde pentru mâzgă);
-steluţe;
-ochişori mişcători (îi găsiţi la papetărie);
-lipici;
-foarfecă.

Mod de realizare:
1. Se decupează materialele şi se îmbină ca în imagini;
2. Se utilizează ca decor într-o activitate de halloween sau pentru serbare.

Stiaţi că...

Halloween-ul nu este o sărbătoare de origine americană ci este pur european? Halloween-ul îşi are originile într-un vechi Festival Celtic, cunoscut sub numele de Samhain, sărbătorit la sfârşitul sezonului de recoltare, în cultura Galeză, uneori fiind considerat şi "Anul Nou Celtic". Tradiţional, în acea perioadă, vechii păgâni îşi făceau stocurile de provizii pentru iarnă. 

Culorile reprezentative ale acestei sărbători sunt oranjul şi negrul, prima culoare simbolizând toamna, fecunditatea şi belşugul, iar cea de a doua întunericul, moartea şi forţele obscure?

Tradiţia costumării de Halloween provine din Irlanda, teritoriu locuit în vechime de celţi, care susţineau că pe data de 31 octombrie a fiecărui an, morţii vizitează tărâmul celor vii? Pentru a nu fi recunoscuţi de spiritele celor morţi şi pentru a nu fi bântuiţi, cei vii se costumau ca să fie confundaţi cu spirite ale morţilor.

Dintre toate legumele şi fructele, dovleacul conţine cea mai mare cantitate de vitamina A? Jumătate de pahar de suc şi pulpă de dovleac conţine de trei ori mai multă vitamina A decât doza zilnică recomandată? 

90% din compoziţia dovleacului este apă?

Vrăjitoarea este un simbol important pentru Halloween? Interesant este că numele în engleză (witch) provine din saxonă, wica, care inseamnă "cea inteleaptă". 

Atunci când se pregăteau pentru sărbătoarea Sabatului, vrăjitoarele îşi frecau pe piele un unguent considerat sacru? Acesta le dădea senzaţia de zbor, iar dacă erau legate, senzaţia de zbor devenea şi mai puternică. 

Unele vrăjitoare călătoreau pe cal, dar cele mai sărace mergeau pe jos, cărând cu ele o mătură sau un băt pentru a se ajuta?

O altă superstiţie este aceea că pisicile negre protejează puterile vrăjitoarelor de fortele negative?

Obiceiul “Trick or treating” (Ne daţi ori nu ne daţi”) provine din Irlanda? În noaptea de Halloween, deţinătorii bogaţi de pământuri dădeau mâncare de pomană celor săraci sperând că spiritele care umblau nestingherite în acea noapte le vor vedea faptele bune şi îi vor feri de neplăceri?

Ziua de 31 octombrie este considerată drept una nefastă datorită unui lung sir de evenimente tragice? 

Era o zi de 31 octombrie în 1952 când prima bombă termonucleară a fost declanşată în Insulele Marshall, o zi de 31 octombrie când în 1926 a murit Harry Houdini, magicianul legendar şi tot o zi de 31 octombrie când ciclonul loveste provincia Bengal în 1876 ucigând 200 000 de oameni.

Mult succes!
Cu drag,

2 comentarii:

http://plusprofit.blogspot.ro/ spunea...

Detalii foarte bune pentru oricine are (putina) indemanare si doreste sa realizeze ceva manual impreuna cu copiii :).

Loreta Țivlea spunea...

Îţi multumesc! Mă străduiesc.

Trimiteți un comentariu