vineri, 24 aprilie 2015

Punctul-element de limbaj plastic: „Cireș pe pajiște cu flori”

Limbajul plastic este un limbaj metaforic, ce introduce valori în viața spirituală a elevilor și le dezvoltă entuziasmul pentru cultura artistică, dar este totodată și un sistem de relații stabilite convențional între anumite semne.

Elementele plastice: punctul, linia, forma plană, volumul, culoarea, devin elemente de limbaj plastic numai în perspectiva unei semnificații și atunci când sunt structurate expresiv. Relațiile dintre semnele plastice prin limbajul lor specific definesc expresivitatea compoziției.

„Punctul este un amănunt și cine stăpâneşte amănuntul, cucerește universul.” (M. Niculae- artist plastic contemporan)

Pentru a fi punct, suprafața colorată trebuie să fie minusculă, în raport cu celelalte elemente plastice și cu suprafața de lucru, pentru a nu deveni el însuși suprafață.

În creațiile plastice punctele au o gamă largă de manifestare, putând reprezenta orice formă plană sau spațială, cu condiția să fie reduse dimensional și să respecte principiile compoziționale.

Când capătă forma unei suprafețe plane, punctul are două dimensiuni: lungime și lățime, aproximativ egale. Dacă se mărește una din dimensiuni, respectând-o pe cealaltă se obține o linie.
Punctul poate fi mic, mediu, mare, foarte mare. Forma sa poate căpăta un infinit de configurații.

Pot fi considerate puncte:

-figurile geometrice de bază (triunghi, pătrat, romb, cerc etc.) atunci când au dimensiuni foarte mici; 
-forme naturale de mici dimensiuni (semințe, pietricele, insecte, nisip, cristale, picături de ploaie, fulgi de zăpadă, ochi, ornamente, pete pe pielea animalelor, florile pe câmp, stele pe cer, spectatorii în tribună, flori, fructe sau frunze în pomi etc.), precum şi acele forme care par mici datorită depărtării ( păsări, vapoare, aștri etc.);
-forme abstracte.
       
Acestea fiind spuse, copilașii mei de clasă pregătitoare s-au manifestat artistic, fiecare după propria imaginație.
Punctul - element de limbaj plastic
Punctul - element de limbaj plastic
Punctul - element de limbaj plastic
Punctul - element de limbaj plastic
Punctul - element de limbaj plastic
Punctul - element de limbaj plastic
Pentru a puncta am folosit bețișoare igienice pe care le-am înmuiat în vopsea și „poc-poc”, am copăcit o frumusețe de cireș, pe o pajiște cu flori.

Spor la copăcit și vouă!
Cu drag,
Loreta

2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna seara! Ma scuzati ca va deranjez, va urmaresc de ceva timp si aveti niste idei senzationale. Ati putea daca nu va deranjeaza si nu va supara sa imi dati si mie o idee pt lectia , pe care o am de sustinut la titularizare, care se numeste : "tablou de vara"- pictura. Am o mie de idei si niciuna nu imi place. sunt intr-o panica totala. va multumesc si ma scuzati de deranj.

Loreta Țivlea spunea...

Dragă Roxana,
Regret că-ți răspund cu întârziere. Dacă îți mai este util, îți sugerez să încerci realizarea unei compoziții care să surprindă un lan de grâu presărat cu maci pe care să-i aplici prin dactilopictură. Dacă vrei să prinzi și tema culorilor primare este exemplul perfect: macii-roșii, cerul-albastru, grâul copt-galben.

Trimiteți un comentariu